Teknologji

7 në 10 biznese shqiptare, “në hall” për IT/ Eurostat: Kemi normën më të lartë në rajon dhe ndër të parat në Europë

0

Rreth 68% e ndërmarrjeve shqiptare që kanë rekrutuar ose janë përpjekur të rekrutojnë specialistë të teknologjisë së informacioni kanë hasur vështirësi sipas një publikimi të fundit të “Agjencisë Europiane të Statistikave”. Ky tregues e rendit Shqipërinë mes vendeve me normën më të lartë të bizneseve të cilët e kanë të vështirë të plotësojnë vakancat me specialistë të kësaj fushe. Mesatarja e Bashkimit Europian për vitin 2022 rezulton të jetë 62.8%. Pra, jemi të renditur mbi mesataren e BE-së, saktësisht me 5 pikë përqindjem më shumë.

Krahasuar me vendet e rajonit, Shqipëria regjistron normën më të lartë të ndërmarrjeve që kanë hasur vështirësi në rekrutimin e specialistëve të teknologjisë së informacionit. Bosnje Hercegovina renditet e dyta me një normë prej 64.5% dhe qëndron po ashtu mbi mesataren Europiane. Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Mali i Zi janë pozicionuar jo vetëm poshtë mesatares, por edhe ndër vendet e Europës me normën më të ulët. Përkatësisht përqindjet për këto tre vende të rajonit janë 58.2%, 53.9% dhe 41.6%. Mali i Zi është vendi i tretë në Europë, sipas shifrave, me përqindjen më të ulët të ndërmarrjeve që kanë hasur vështirësi në rekrutimin e specialistëve të teknologjisë së informacionit.

Kjo panoramë për vendin tonë dukshëm është kontributi negativ i emigrimit masiv të popullsisë dhe sidomos specialistëve të fushave të ndryshme. Theksojmë se mungesa e fuqisë punëtore dhe e aftësive po e impakton gjithmonë e më shumë ekonominë. Një tjetër faktor i vështirësive në rekrutimin e specialistëve të teknologjisë mund të jetë edhe niveli i pagave në Shqipëri për këtë sektor, krahasuar me vendet e tjera, të cilat tërheqin personat e specializuar në këtë fushë.

Sllovenia, Çekia dhe Gjermania janë vendet që kryesojnë Europën me normën më të lartë të  ndërmarrjeve që kanë hasur vështirësi në rekrutimin e specialistëve të teknologjisë së informacionit, me 78%, 77% dhe 76.6%. Gjermania po vuan nga mungesa e fuqisë punëtore në disa fusha ku ndër to edhe teknologjia e informacionit. Së fundmi ky shtet po e trajton mungesën e punëtorëve të kualifikuar përmes të ashtuquajturës ‘kartë të re mundësie’, ku do të përdoret një sistem pikësh për t’ua lehtësuar ardhjen punëtorëve të huaj të kualifikuar.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Liria e shprehjes, Shqipëria e 71-ta në botë/ Përkeqësohet krahasuar me vitin 2017-të, renditet e parafundit në rajon

Postimi mëparshëm

Shqiptarët martohen më të rinj se europianët/ Renditemi në vend të katërt me moshën mesatare më të re të martesës

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.