Ekonomi

Shumë pasagjerë, por pak mallra/ Muaji mars sinjalizon rënie të volumit të mallrave me 4%, rriten ndjeshëm fluturimet

0

Referuar të dhënave të Institutit të Statistikave, mbi statistikat e transportit, vihet re një rënie e përgjithshme e volumit të mallrave gjatë muajit mars të këtij viti, por gjithashtu dhe në terma tremujorësh. Volumi i mallrave të shkarkuara apo ngarkuara në porte ka rënë me 4% gjatë marsit të vitit 2022, krahasuar me të njejtin muaj të një viti më parë. Në tremujorin e parë të vitit mallrat e transportuara me det shihet të kenë rënë me 7.4%. Nga ana tjetër, mallrat e transportuara me ajër sinjalizojnë rënie deri në 4.2% gjatë muajit mars të këtij viti, por në terma tremujorësh shihet të ketë pësuar rritje me 7.3%. Të dhënat tregojnë se rënien më të madhe e kanë pësuar mallrat e transportuara me hekurudhë. Gjatë muajit mars të këtij viti volumi i mallrave të transportuara me hekurudhë ka rënë me 37%, krahasuar me marsin e vitit 2021. Nëse do të flisnim për të njejtin tregues gjatë tremujorit të parë të vitit 2022, rënia regjistrohet deri në 37.3%.

Nëse do të analizonim numrin e fluturimeve dhe atë të pasagjerëve situata paraqitet pozitive dhe treguesit me rritje. Numri i fluturimeve në mars të këtij viti regjistrohet në 2,326, duke pësuar një rritje prej 2.1 herë ose 106.2%. Rritje me 103.4% regjistron edhe nëse do ta krahasonim me tremujorin e parë të vitit të kaluar. Kjo si pasojë e lehtësimit të masave të pandemisë, por gjithashtu le të rikujtojmë se në publikimet e mëparshme, INSTAT, njofton rritje të lëvizjes së shtetasve, por edhe të strukturave akomoduese. Numri i pasagjerëve paraqitet me rritje në të gjithë treguesit gjatë muajit mars, ku pasagjerët në linja ajrore janë rritur me 255.7%, ato në linja detare me 48.4%, ndërsa pasagjerët me hekurudhë me 398.4%. Edhe në terma tremujorë këto tregues sinjalizojnë rritje me 215.1%, 37.4% dhe 223.8% përkatësisht për pasagjerë në linja ajrore, detare dhe hekurudhore.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Familjet shqiptare, me prona, por pa lekë! 48 mijë euro pasuri, shtëpia dhe pronat zënë mbi 80% të totalit, vetëm 7% janë pasuri financiare

Postimi mëparshëm

Sa mund ta përballojnë familjet shqiptare krizën? Gjysma e tyre nuk mund të rezistojë më shumë se 3 muaj

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.