Turizëm

Shqipëria, destinacioni “kampion” për netë qëndrimet/ Renditemi vendi i parë në Europë me rritjen më të lartë në tre muaj

0

Në Shqipëri u regjistruan gjithsej rreth 563 mijë nëtë qëndrime, përgjatë tre muajve të parë të vitit 2024, në strukturat akomoduese. Sipas të dhënave të analizuara nga “Scan Intel”, vendi ynë ka shënuar rritjen më të madhe të numrit të netëve të kaluara në struktura, krahasuar me të njejtin tremujor të vitit të kaluar, por edhe krahasuar me periudhën para pandemisë, nëse marrim në konsideratë të gjitha vendet e Europës. Rreth 50% është rritja për Shqipërinë, krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2023, duke siguruar kështu vendin e parë me rritjen më të lartë. Edhe krahasuar me periudhën para pandemisë, pra në vitin 2019-të, sërish Shqipëria kryeson renditjen me rritjen më të lartë të numrit të netë qëndrimeve, me rreth 188%.

Në tremujorin e parë të vitit 2024, pati 452.6 milionë fjetje në akomodimet turistike në të gjithë Bashkimin Europian, duke shënuar një rritje prej 7% krahasuar me të njëjtin tremujor të 2023. Vizitorët e huaj përbënin afërsisht 45% të të gjitha netë qëndrimeve në tre muajt e parë të vitit 2024, me dallime të mëdha midis vendeve të BE-së. Pesha më e madhe e fjetjeve të huaja në fillim të vitit u regjistrua në Maltë me 91%, Qipro me 87%, Luksemburg me 82% dhe Austri me 78%.

Por cilat shtete pasuan Shqipërinë me rritjen më të lartë të numrin të netë qëndrimeve? Sipas të dhënave të “Agjencisë Europiane të Statistikave”, Estonia është vendi i dytë me rritjen më të lartë, ndjekur nga Luksemburgu dhe Qipro, krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2023. Ndërkohë, me rënie paraqiten vende si Mali i Zi dhe Islanda me 10.1% dhe 3.9% respektivisht.

Po të analizojmë ndryshimin me vitin 2019-të, shohim se vendi ynë pasohet nga Serbia, Kroacia dhe Mali i Zi si vendet me rritjen më të lartë të numrit të netë qëndrimeve.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Gratë në biznes, dominojnë në tregti dhe shërbime/ Analiza e hendekut gjinor në sektorët kryesorë të punësimit

Postimi mëparshëm

Maji rikthen rritjen e çmimeve/ Norma e inflacionit arriti në 2.2%. Mobiljet dhe veshjet, grupet më të shtrenjta

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.