Ekonomi

Tiranë, ku janë shtuar më shumë bizneset? “Farka” regjistron rritjen më të lartë, “Krraba” me rënie të numrit të subjekteve gjatë vitit 2021

0

Pandemia e ka shtrirë ndikimin e saj në shumë aktivitete dhe biznese që operojnë në vendin tonë, por pavarësisht kësaj, të dhënat e Bashkisë së Tiranës sa i përket numrit total të bizneseve duket se janë pozitive edhe për vitin 2021. Gjatë vitit 2020, subjeketet kryesore në Tiranë kishin shënuar rritje, me 5% . Nga të dhënat e analizuara nga “Scan Intelligence Unit”, për vitin 2021, shohim se numri i subjekteve gjithsej është rritur me 3.9% krahasuar me vitin 2020. Numri i subjekteve të reja në njësitë administrative urbane, pra 11 lagjet e vjetra të Tiranës, po ashtu, ka pësuar rritje për vitin 2021, ku kjo rrijte regjistrohet në 3.5%. Le të shohim se cila nga njësitë e reja ka normën më të lartë të rritjes së subjekteve. Siç tregohet dhe në paraqitjen grafike, është njësia e “Farkës”, e cila regjistron rritjen më të lartë të bizneseve të reja gjatë vitit 2021, me 14.4%. E dyta në renditje, e cila regjistron rrijen më të lartë nga njësitë e reja është njësia “Shëngjergj”, me 12%. Nga ana tjetër, të dhënat tregojnë se për disa njësi shifrat nuk janë dhe aq pozitive. Janë pesë njësi të reja administrative në të cilat numri i subjekteve ka pësuar ulje. Në njësinë “Krrabë” rënia e subjekteve për vitin 2021, krahasuar me vitin 2020, regjistrohet në 3.8%. Kjo është edhe njësia me rënien më të ndjeshme. Njësia “Zall-Herr” është njësia e dytë që ndjek, me një rënie deri në 1.9%.

“Scan Intelligence Unit” po ashtu ka analizuar të dhënat sa i përket subjekteve sekondare për secilën njësi administrative. Edhe subjektet sekondare, sikurse ato kryesore, paraqiten me rritje për vitin 2021. Rritja për subjektet sekondare gjithsej, krahasuar me vitin 2020, regjistrohet në 1%. Në njësitë administrative urbane kjo rritje prek nivelin e 1.2%. Nëse do ta kalojmë fokusin e analizës në njësitë e reja administrative, njësia me rritjen më të madhe është njësia “Krrabë”, me 40%, ndjekur nga njësia “Petrelë”, me 22.5%. Nga ana tjetër, njësi si "Shëngjergj", “Zall-Bastar”, “Pezë”, “Kashar”, dhe “Vaqarr”, kanë pësuar rënie te numrit të subjekteve sekondare.

*Material i përgatitur nga SCAN INTEL. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Cilat qarqe kanë më shumë biznesmenë? Fieri, Berati dhe Gjirokastra! Lezha, Kukësi dhe Dibra, në fund të tabelës

Postimi mëparshëm

Rezerva e BSH u rrit me 1 mld euro në 2021/ Rritja vjetore në 26.1%, hapi më i shpejtë që prej vitit 2015

Postimi vijues

Comments

Comments are closed.